De teleurstelling van...

Vandaag las ik het verhaal over een ouder echtpaar, Grace en Alf (in Meeting Jesus - Howard Webber). Grace bezoekt een activiteit voor senioren van 'The Salvation Army' (het Leger des Heils). Haar man Alf heeft dan al meer dan 40 jaar geleden zijn laatste stap in een kerk gezet. Lang geleden heeft iemand zijn eerlijkheid en integriteit in twijfel getrokken. Pijnlijk en teleurstellend. Na al die jaren komt er een moment dat hij, samen met zijn vrouw, mee gaat naar een samenkomst en hij zijn relatie met God herstelt.
Met God? Maar hij was toch teleurgesteld door mensen...?
Het verhaal van Alf doet me denken aan mensen die in het verleden hun korpsgemeenschap hebben verlaten, doordat ze teleurgesteld zijn door mensen om hun heen. Ongetwijfeld zijn er mensen die zich hierin herkennen. Of omdat ze zelf teleurgesteld zijn, of doordat zij anderen teleurgesteld hebben, of omdat zij vanaf de zijlijn relaties kapot hebben zien gaan vanwege teleurstellingen.
Wat geven die open wonden en dat oude zeer een hoop verdriet! Zowel bij degenen die afgehaakt zijn, als bij degenen die gebleven zijn. Verdriet dat letterlijk relaties en gemeenschappen verscheurt. Terwijl 'zij die hun weg met Jezus gaan' nu juist worden opgeroepen om liefdevol naar elkaar om te zien. Hoe pijnlijk en vernietigend is het dat juist binnen een geloofsgemeenschap mensen elkaar kunnen teleurstellen.
In de bijbel staan verschillende verhalen waarin Jezus iemand genas van een lichamelijk of geestelijke ziekte. Open wonden uit het verleden hebben ook genezing nodig. Weet je wat er gebeurt wanneer je een wond negeert? Het breidt zich uit, gaat etteren en steeds meer pijn doen. Zorg en aandacht kunnen verzachten en leiden tot genezing.
Het verhaal van Alf gaat verder... Nadat hij zijn relatie met God heeft hersteld, komt hij erachter dat hij zichzelf al die tijd heeft voorgehouden dat hij het beter wist dan al die anderen. Al die tijd dacht hij dat hij het juiste deed, maar zijn conclusie was dat hij zijn hart liet verbitteren, de wond liet etteren en van Jezus verwijderd geraakt was.
Het verhaal van Alf raakt niet alleen het Leger des Heils. In het leven zijn allerlei plekken en relaties waarin we teleurgesteld kunnen raken. Kerk, voetbalclub of de werkvloer. Hoeveel relaties beëindigen er wel niet met een conflict? Teleurstelling in je partner, vriend(in), kinderen of ouders. Iedereen krijgt in zijn/haar leven te maken met teleurstelling (en sommige van ons krijgen een flinke dosis). Maar iedereen krijgt ook de verantwoording om erop te reageren. De vraag is hoe?
Op 80 jarige leeftijd zegt Alf tegen jonge officieren in opleiding: 'Jullie zullen in de steek gelaten worden, je zult teleurgesteld worden, er zal je pijn gedaan worden door mensen die beter zouden moeten weten, maar hou je ogen gericht op het kruis. Doe niet wat ik deed. Hou je ogen gefixeerd op Jezus'.
Alf heeft ruim 40 jaar weggekeken. Hoeveel jaar kijk jij al weg van het kruis? Jezus vergeeft en verzacht het verbitterde hart. De teleurstelling in mensen komen we te boven wanneer we onze relatie met God onderhouden of op orde brengen. Oude wonden helen wanneer we onze ogen gefixeerd houden op Jezus. Want dan zien we een leraar die zijn leerlingen leert God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf.